sociaal - rechtvaardig - innovatief

Hulp aan vrouwelijke slachtoffers is dringend nodig

dinsdag 5 april 2011

Hulp aan vrouwelijke slachtoffers is dringend nodig

"Een Europees beleid om geweld tegen vrouwen effectief te bestrijden is dringend nodig", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vanavond (maandag 4 april) in het Europees Parlement.

Door gebrek aan EU beleid laat het Europees Beschermingsbevel al tijden op zich wachten. Geschat wordt dat, wanneer het Europees Beschermingsbevel wordt ingevoerd, er in de EU meer dan 100.000 bevelen zullen worden uitgegeven. Dat zijn dus 100.000 slachtoffers, vooral vrouwen, die nu niet beschermd worden zodra ze hun eigen land verlaten.

Onacceptabel

"Het is onacceptabel dat het Europees Beschermingsbevel er nog steeds niet is. Iemands veiligheid mag niet ophouden bij de grens", aldus Bozkurt. Zij roept de Europese Commissie nu op voortvarend aan het werk te gaan met het uitwerken van de nodige wetsvoorstellen voor dat Europees Beschermingsbevel.

Bovendien vraagt Bozkurt vandaag opnieuw aandacht voor de mishandeling van migrantenvrouwen in de EU. "Veiligheid is een belangrijk goed, zeker voor de meest kwetsbaren onder ons, zoals migrantenvouwen. Uithuwelijking, eremoorden en genitale verminking komen nog dagelijks voor. Dit moeten wij een halt toeroepen en hulp bieden aan de slachtoffers van dergelijke praktijken."

Een Europees beleid, dat criminelen hard aanpakt en vrouwen adequate bescherming biedt, heeft Bozkurt liever vandaag dan morgen.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.