sociaal - rechtvaardig - innovatief

'Bescherm voetballers tegen racisme'

vrijdag 15 juni 2012

'Bescherm voetballers tegen racisme'

"Wat gaat de EU eraan doen om ervoor te zorgen dat sporters beschermd worden tegen racisme op het sportveld?", dat is wat PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vraagt aan de Europese Commissie naar aanleiding van een incident tijdens de training van het Nederlands elftal in de Poolse stad Krakow afgelopen week. Hierbij werden er door honderden aanwezigen op de publiekstribune oerwoudgeluiden gemaakt in de richting van zwarte spelers van Oranje.

Bozkurt: "Terwijl er disciplinaire maatregelen worden uitgedeeld voor het gooien van wc-papier tijdens een voetbalwedstrijd, worden oerwoudgeluiden tegen zwarte spelers afgedaan als geïsoleerde incidenten die het niet eens waard zijn om te onderzoeken. Het is onacceptabel dat er door niemand verantwoordelijkheid wordt genomen."

Bozkurt benadrukt in de schriftelijke vraag dat sporters net zoals alle andere werknemers recht hebben op een racisme-vrije werkomgeving. Bozkurt: "Er is een wettelijke verplichting voor de bescherming van werknemers tegen racisme op de werkvloer in de hele EU, dus ook in Polen, ook voor voetballers en ook tijdens het EK." Daarbij vraagt Bozkurt ook aan de Commissie wat zij gaat doen om ervoor te zorgen dat alle EU-lidstaten de wettelijke verplichting aan werknemers in de sportbranche gaan naleven.

Bozkurt is woordvoerder sport voor de commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en voorzitter van de Anti-Racisme en Diversiteit werkgroep in het Europees Parlement.

Bron afbeelding: SXC / arkosfl