sociaal - rechtvaardig - innovatief

Europees Parlement: vrouwenbesnijdenis wereldwijd uitbannen

donderdag 14 juni 2012

Europees Parlement: vrouwenbesnijdenis wereldwijd uitbannen

Het Europees Parlement heeft er in een resolutie die mede is opgesteld door PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt op aangedrongen om vrouwenbesnijdenis wereldwijd uit te bannen. Het Parlement roept de zevenenzestigste Algemene Vergadering van de VN op om het onderwerp hoog op de agenda te zetten. Daarnaast wordt de lidstaten gevraagd om vrouwenbesnijdenis hard aan te pakken en wordt de Europese Commissie gemaand om het thema onder te brengen in haar strategie voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. De resolutie kan rekenen op de steun van bijna alle fracties in het Europees Parlement.

Bozkurt: ''Met de resolutie geeft het Europees Parlement een helder signaal af. De mensonterende praktijk van het besnijden van vrouwen is onacceptabel en moet zowel binnen als buiten de EU met alle mogelijke middelen bestreden worden.''

Vrouwenbesnijdenis is een overkoepelende term voor verschillende vormen van seksuele verminking. In 85 procent van de gevallen gaat het om het verwijderen van de clitoris en de kleine schaamlippen. Naar schatting kampen 500.000 vrouwen met de gevolgen van besnijdenis en lopen 180.000 meisjes en vrouwen het risico om er slachtoffer van te worden.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual