sociaal - rechtvaardig - innovatief

De Europese Unie dicht bij huis

dinsdag 12 juni 2012

Op Europees niveau worden beslissingen genomen die gevolgen hebben voor ons allemaal. In Nederland zijn er diverse instituten en informatiepunten die dat op een handige manier zichtbaar maken. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Huis van Europa

Het Huis van Europa is het informatiebureau van het Europees Parlement. Je kunt je er terecht voor vragen over de Europese Unie, maar ook over werken of stage lopen bij een van de EU-instellingen. Daarnaast worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld over Europese hulp aan mensen in nood of het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid . In het Huis van Europa zit ook een afvaardiging van de Europese Commissie.

>> Website Huis van Europa 

Europa Decentraal

Europa Decentraal is het kenniscentrum gericht op Europees recht en beleid. Decentrale overheden kunnen er terecht met hun vragen. Bijvoorbeeld over de implementatie van Europese regels. Het kenniscentrum is een samenwerkingsverband van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

>> Website Europa Decentraal 

Europe Direct

Europe Direct beantwoordt vragen over leven, werken en reizen in de EU. Denk aan vragen als 'Kan ik mijn werkloosheidsuitkering meenemen naar het buitenland?' en 'Voor welk land moet ik belasting betalen als ik tijdelijk in een ander land werk?' Daarnaast wijst Europe Direct de weg bij het aanvragen van Europese subsidies en bij het zoeken naar gedetailleerde informatie over de Europese Unie, bijvoorbeeld voor een onderzoek.

>> Website Europe Direct

EuropaNU

EuropaNU is een onafhankelijke website die alle mogelijke informatie over de Europese Unie en haar instellingen herbergt. De website houdt de actualiteiten rondom de Europese Unie in de gaten, zoals de situatie rond het de eurocrisis, ACTA en het Schengenverdrag. Je kan er ook voor praktische zaken terecht, zoals werken of studeren in de EU. Tenslotte is er veel achtergrondinformatie te vinden: Wie zijn bijvoorbeeld de 26 Nederlandse parlementsleden? En: Welke landen zijn kandidaat-lidstaat voor de EU? 

>> Website EuropaNU

Europa om de Hoek

Europa om de Hoek geeft een overzicht van alle projecten in Nederland die door de EU worden gefinancierd. Op de website is exact te vinden welke projecten dat zijn en hoeveel geld er mee gemoeid is. Daarnaast organiseert Europa om de Hoek kijkdagen. Ge├»nteresseerden kunnen dan een project in de buurt bezoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er een EU-bijdrage aan de Gemeente Amersfoort is voor het project AmersfoortBreed - Innoveren met Breedband? En dat de EU een subsidie heeft verstrekt voor het project Laak noord Scoort, een programma ter bevordering van gezondheid, welzijn en sport in Den Haag? 

>> Website Europa om de Hoek 

Kortom, er zijn verschillende manieren om als Nederlander met de Europese Unie in contact te komen!

Op dit bericht kan niet gereageerd worden.