sociaal - rechtvaardig - innovatief

Lease-samenleving goed voor consument, producent en milieu

woensdag 25 april 2012

Lease-samenleving goed voor consument, producent en milieu

"Een andere manier van zaken doen, zoals bijvoorbeeld het leasen van producten, is nodig om minder hulpbronnenverslaafd en importafhankelijk te worden", zegt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Op voordracht van Merkies roept het Europees Parlement daarom op tot meer investeringen in duurzame businessmodellen die een slimme omgang met grondstoffen voorstaan. "Zo geeft het lease-samenlevingsmodel een antwoord op het toenemend grondstoffentekort en de stijgende prijzen. Dit is in het voordeel van de consument, producent en het milieu", aldus Merkies.

In een lease-samenleving blijven producenten eigenaar van hun product, en bieden zij alleen nog maar de dienst van een product aan. Een bedrijf verkoopt dus geen lampen, stoelen of tv-toestellen meer, maar immateriële zaken als licht, zitcomfort en tv-kijkuren. "Dit werkt in het voordeel van de consument omdat deze geen producten meer hoeft aan te schaffen en zich kan verzekeren van de beste dienst voor een vast bedrag. Daarnaast zorgt de producent voor een nieuw product als het ‘oude’ kapot gaat. Kostbare grondstoffen in producten blijven in bezit van de producent. Zo gaan we toe naar een circulaire en grondstofefficiënte-economie. We hebben als Europa geen bodemschatten om te exporteren, maar we kunnen wel kennis en goede ideeën uitdragen", zegt Merkies.

Europees Parlement steunt Merkies

Het Europees Parlement nam vandaag meerdere voorstellen van Merkies aan. Zo staat het Parlement achter haar initiatief om een verbod op storten en verbranden van recyclebaar afval tegen 2020 mogelijk te maken. Ook is er steun voor Merkies’ voorstel om onderzoek te verrichten naar de mogelijkheid van een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen. Het voorstel om nader onderzoek te doen naar de neveneffecten van het gebruik van nano-technologie haalde het niet. "Dit is een gemiste kans, want het is nog onbekend welke effecten het gebruik van deze technologie heeft op het milieu. Voor de toepassing ervan een verdere vlucht neemt is onderzoek dus hard nodig'', aldus Merkies.  

Bron afbeelding: SXC / iprole