sociaal - rechtvaardig - innovatief

PvdA tegen definitieve ondergrondse opslag kernafval

donderdag 26 mei 2011

PvdA tegen definitieve ondergrondse opslag kernafval

De PvdA is het niet eens met de beslissing vandaag in het Europees Parlement om hoog radioactief afval een definitieve eindberging te geven onder de grond. Over het voorstel van de Europese Commissie werd zojuist gestemd in de energiecommissie van het Europees Parlement. Het plan zou tot gevolg hebben dat Nederland binnen vier jaar een nationaal programma moet opstellen met een tijdsplanning en plaatsbepaling voor deze vorm van afvalberging. Nu geldt in Nederland de regel om gedurende minimaal 100 jaar radioactief afval en splijtstof boven de grond op te slaan.

We kunnen er niet meer bij

"Er bestaat geen garantie dat definitieve ondergrondse opslag veilig is voor de volgende generaties. Het is onacceptabel om zonder deze garantie dit de Europese norm te maken. Wat als we over 100 of zelfs honderden jaren een betere oplossing voor dit afval hebben? Dan zouden we die niet kunnen toepassen omdat we er simpelweg niet meer bij kunnen", aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.

Definitieve ondergrondse opslag in diepe geologische aardlagen wordt nog nergens ter wereld toegepast. Wel zijn deze in Finland, Frankrijk en de Verenigde Staten in aanbouw.

Verantwoordelijk voor eigen afval

Het voorstel van Eurocommissaris Günter Oettinger voor energie om export van radioactief afval naar landen buiten de EU te verbieden, is door een meerderheid van de energiecommissie van het Europees Parlement verworpen. Nog een grote teleurstelling voor Merkies: "Het kan niet zo zijn dat we radioactief afval exporteren naar landen waar niet altijd dezelfde hoge veiligheidsnormen worden gehanteerd. Daarom moeten we zelf verantwoordelijk blijven voor ons eigen afval."

Eind juni stemt het hele parlement definitief over de herziening van de wetgeving op radioactief afval en verbruikte splijtstof.

Bron afbeelding: SCX / gc85.