sociaal - rechtvaardig - innovatief

Bezorgdheid over toenemend geweld in Marokko

dinsdag 7 juni 2011

Bezorgdheid over toenemend geweld in Marokko

De PvdA maakt zich ernstige zorgen over het recente harde optreden van de Marokkaanse politie tegen demonstranten. Bij botsingen tussen betogers en politie in diverse steden in Marokko is al één dode gevallen en tientallen gewonden. Mensenrechtengroepen spreken van een gewelddadig optreden van de oproerpolitie.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt heeft hierover vragen gesteld aan de Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Catherine Ashton. PvdA collega´s Khadija Arib en Frans Timmermans in de Tweede Kamer hebben minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hierover ook aangesproken.

De drie PvdA'ers vragen druk uit te oefenen op de Marokkaanse autoriteiten om af te zien van geweld tegen de vreedzame protestdemonstraties van o.a. de "20 Februari beweging".

Sinds februari wordt er regelmatig betoogd tegen de regering in Marokko. Veel Marokkanen leven in armoede. De protestbeweging vraagt om structurele hervormingen en ontbinding van de regering en het parlement. Sinds kort wordt ook kritiek geuit op koning Mohammed VI. De protestanten eisen herziening van de grondwet om de macht van Marokko´s monarchie in te dammen.

Bozkurt: "Dat er veranderingen nodig zijn in Marokko is duidelijk. Laat de EU zich intensief inspannen om de dialoog te bevorderen tussen de autoriteiten en de bevolking, zodat geweld vermeden kan worden en het volk kan meebeslissen over de toekomst van het land. Hier kan de EU een kans grijpen om constructief mee te werken aan meer democratisering en betere leefomstandigheden in één van haar zuidelijke buurlanden."

Bron afbeelding: SXC / kanduvisla.