sociaal - rechtvaardig - innovatief

Europa zal sociaal zijn of niet zijn

donderdag 9 februari 2012

Europa zal sociaal zijn of niet zijn

Thijs Berman, leider van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement, voelde de Nederlandse regering vandaag in de Tweede Kamer aan de tand over de nog van verre van opgeloste schuldencrisis. Dat deed hij tijdens de bespreking van de Staat van de Europese Unie. Berman stelde dat er de komende tien jaar onder dit rechtse bewind in Europa geen geld is voor investeringen. Als economisch blok komt de EU daardoor op een achterstand te staan met de rest van de wereld.

Blijven we blind bezuinigen?

Berman: "Is het niet tijd om samen te concluderen dat we moeten toewerken naar de invoering van euro-obligaties? Dat na de strenge begrotingseisen en bezuinigingen, de Europese lidstaten zich gezamenlijk gaan wapenen tegen de financiële markten via het samen uitgeven van de schulden? Dat het ook nooit meer mag gebeuren dat de financiële markten ons onderling tegen elkaar uit kunnen spelen? Of blijven we blind bezuinigen tot we geen economie meer over hebben? Alleen al dit jaar zijn 90.000 extra werklozen voorspeld voor Nederland. Een direct gevolg van het gekozen beleid in Nederland en Europa. Waar wil deze regering naartoe?"

Tijd voor een werkgelegenheidspact

"Wat we nodig hebben, naast het Stabiliteits en Groei-Pact, is een ambitieus Werkgelegenheidspact in Europa. Niet de boterzachte, holle afspraken over werk en groei van de laatste Raad. Waar blijven de Project-bonds, gerichte investeringen in kansrijke projecten, met de Europese Investeringsbank - kost de overheid niks, levert wel werk op. Waar wachten we op? Politiek is mogelijk maken wat nodig is en werkgelegenheid is de weg uit de crisis. Maar niet ten koste van sociale rechten. De steun onder de bevolking valt weg als Europa geen rechten beschermt, maar enkel risico's oplevert voor gewone mensen. Europa zal sociaal zijn of niet zijn."

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag