sociaal - rechtvaardig - innovatief

PvdA pleit voor eerlijke labels

donderdag 2 februari 2012

PvdA pleit voor eerlijke labels

"Het is belangrijk dat consumenten goed worden voorgelicht over de producten die zij kopen zodat zij een afgewogen en verantwoorde keuze kunnen maken. Maar de claim dat er 15 procent minder zout, suikers of vetten in een voedselproduct zit, is vaak ronduit misleidend", stelt Judith Merkies, namens de PvdA lid van het Europees Parlement. "Producten met verminderd zout, suikers of vetten kunnen nog steeds veel meer bevatten dan andere vergelijkbare producten, die de "minderclaim" niet toepassen."

Het Europees Parlement heeft vandaag in meerderheid het voorstel afgewezen om fabrikanten de toestemming te geven voedingsclaims op de verpakking van hun producten te plaatsen. Volgens het voorstel mochten ze vanaf een vermindering met 15 procent voor zout, suikers en vetten dat prominent vermelden. "Hiermee zou de consument de indruk krijgen dat hij iets gezonds koopt, maar dat is een misleidend trucje. Het product wordt immers slechts met zichzelf vergeleken en niet met andere gelijksoortige producten, die misschien veel gezonder zijn", legt Merkies uit. Om die reden heeft ook de PvdA het voorstel afgewezen.

Merkies vraagt de Europese Commissie nu om een betere regeling, die de voedselproducenten stimuleert gezondere voedingsmiddelen te ontwikkelen, terwijl de consumenten correct worden voorgelicht met eerlijke en duidelijke claims.

Bron afbeelding: Adam Kuban