sociaal - rechtvaardig - innovatief

Voedseletiketten: geen betutteling, wel duidelijkheid

woensdag 16 juni 2010

"De consument wil geïnformeerd, maar niet betutteld worden. Wat je eet, moet duidelijk op het etiket staan. Dat helpt om een gezonde keuze te kunnen maken. Binnenkort kan je één oogopslag het belangrijkste op de voorkant van de verpakking zien", aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies, woordvoerder volksgezondheid.

Meer informatie op etiketten

Een ingrijpende verandering van de vele bestaande regels voor etiketten was noodzakelijk. Daarom keurde het Europees Parlement vandaag nieuwe regelgeving over etiketten voor verpakte levensmiddelen goed. "Het is belangrijk om de informatie zo helder en toegankelijk mogelijk voor te stellen, zonder de consument lastig te vallen met te veel details", aldus Merkies. Het Europees Parlement stemde met een krappe meerderheid voor de vermelding van 5 voedingsstoffen: energie, suiker, zout en verzadigd en overzadigd vet. Die zullen voortaan op de voorkant én achterkant van de verpakking vermeld staan.

Kleurensysteem haalt het niet

Eerder sprak Merkies zich uit tegen een "stoplichtensysteem" op de verpakking, waarbij rood zou staan voor ongezond voedsel en groen voor gezond. Het voorstel heeft hierna grote wijzigingen ondergaan, waarbij een kleurcodering voor de 5 genoemde voedingsstoffen was voorgesteld. De kleur komt overeen met de waarden hoog, middel of laag. Met die aanpassing kon Merkies wel akkoord gaan, maar een krappe meerderheid van het Europees Parlement stemde uiteindelijk ook tegen dít kleurensysteem.

Land van herkomst en imitatieproducten ook noemen

Wat is er verder veranderd? Net zoals bij groenten en fruit zal ook het etiket van verpakt vlees en pluimvee het land van herkomst moeten melden. Merkies is daarnaast blij dat imitatieproducten, zoals nepkaas op -pizza's, groot op de verpakking moeten worden vermeld. Het Europees Parlement stemde tegen verplichte voedselinformatie op alcohol, tot spijt van Merkies, die ook op dit product meer duidelijkheid had willen zien.

De nieuwe etiketten zijn over 18 maanden te verwachten in de winkel.