sociaal - rechtvaardig - innovatief

Gemiste kans voor schonere bestelwagens

dinsdag 28 september 2010

Gemiste kans voor schonere bestelwagens

"De auto-industrie heeft gewonnen vandaag. Vele conservatieve Europarlementariërs lieten hun oren hangen naar haar gejammer over te ambitieuze plannen voor schone bestelwagens", aldus een teleurgestelde PvdA-Europarlementariër Judith Merkies, die nauw betrokken was bij het opstellen van het nieuwe wetsvoorstel. Een kleine meerderheid van de milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag tegen ambitieuze CO2-normen voor bestelwagens gestemd.

Liever ambitieuzere uitstootnorm

Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt mogen bestelwagen in 2016 gemiddeld niet meer dan 175 gram CO2 per km uitstoten en in 2020 gemiddeld niet meer dan 140. Merkies: "140 gram is te veel als wij onze klimaatdoelstelling willen halen. Zo krijgen we ook niet de technologieomslag die voor schonere motoren nodig is. Zelf had ik voor 2020 125 gram CO2 per km voorgesteld, een realistisch en tegelijkertijd ambitieuze norm. Helaas was hier geen meerderheid voor." Wel is er een meerderheid voor Merkies' voorstel voor een verplichte brandstofverbruiksmeter voor iedere nieuwe bestelwagen. Voor verplichte snelheidsbegrenzers, net als op vrachtwagens, was net geen meerderheid in de milieucommissie.

'Tegenslag voor milieu en innovatieve economie'

De uitstoot van bestelwagens is de snelst groeiende in het wegverkeer. Tussen 2002 en 2007 is de totale omvang van bestelwagens en busjes in Europa alleen al met ongeveer 50% toegenomen en vertegenwoordigen bestelwagens momenteel 13% van het totale wegverkeer in Europa. Terwijl een aanzienlijk deel, 28%, van alle bestelwagens nu al voldoet aan de doelstelling die door de Europese Commissie pas voor 2016 wordt gesteld, namelijk 175 gram CO2 per km, hebben de conservatieven in het Europees Parlement met de stemming van vandaag het voorstel van de Europese Commissie drastisch omlaag geschroefd. "Niet alleen is deze uitkomst een sterke tegenslag voor het milieu maar ook voor een innovatieve economie", aldus Merkies.

Bron afbeelding: SXC / topfer.