sociaal - rechtvaardig - innovatief

Italiaanse vuilniscrisis verre van opgelost

woensdag 19 januari 2011

Italiaanse vuilniscrisis verre van opgelost

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies is leider van een parlementaire onderzoeksdelegatie naar de vuilniscrisis in Campania (regio in Zuid-Italië). In deze rol bezocht zij de Italiaanse regio vorig jaar april. In haar onderzoeksverslag doet de PvdA’er duidelijke en dringende aanbevelingen aan de Italiaanse autoriteiten.

‘Een uitzichtloze vuilchaos dreigt’

"Als Italië niet opschiet met serieuze maatregelen dreigt een uitzichtloze vuilchaos in Napels. Van een incidentele vuilniscrisis gaat Campania dan naar een permanente. Vuilnis is te politiek gemaakt. In plaats van naar elkaar te wijzen moeten schone politici de handen vuil maken", stelt Merkies in het Europees Parlement.

Gevaarlijke situatie

De onderzoeksdelegatie van het Europees Parlement constateerde gevaarlijke situaties in de regio Campania. Zo werd er zeer giftig afval ontdekt tussen het gewone huisafval. Ook werden er extra stortplaatsen gepland in het nationale park van de Vesuvius, omdat men zich geen raad meer wist met het opgehoopte afval. Alleen na felle protesten en reacties van de Europese Commissie werden deze plannen van tafel geveegd.

Brede steun

Judith Merkies kreeg gisterenavond (18 januari) de steun van andere Europarlementariërs uit verschillende politieke fracties voor haar oproep aan de Europese Commissie om dringend actie te ondernemen om naar een oplossing toe te werken. Een resolutie hierover zal in februari 2011 in stemming worden gebracht.

Onvoorstelbaar

"Onvoorstelbaar dat er stortplaatsen zijn met onbestemd vuil en dat de autoriteiten alleen maar meer stortplaatsen willen. Om een recyclemaatschappij te worden, moeten we om te beginnen van het storten af", verklaarde Merkies, "Het is bovendien in strijd met de Europese wetten om in een beschermd natuurpark als de Vesuvius te storten."

EC neemt conclusies rapport Merkies volledig over

De Italiaanse autoriteiten hebben beloofd een vuilbeheersplan klaar te hebben tegen het eind van 2010, met aansluitende nieuwe wetgeving tegen april 2011. De Europese Commissie heeft de conclusies van het rapport van Merkies volledig overgenomen en eist een allesomvattend en helder plan, dat ook aan de inwoners van de regio Campania voorgelegd moet worden. Voldoet het Italiaanse plan niet, dan kan de Europese Commissie het Europese Hof verzoeken om boetes op te leggen.

Bron afbeelding: SXC / johnnyberg.