sociaal - rechtvaardig - innovatief

Broodroof door gedeelde auteursrechten

donderdag 27 januari 2011

Broodroof door gedeelde auteursrechten

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt reageert ontstemd op de onthulling vandaag in Nederland dat radiobonzen betaald worden voor liedjes die zij niet zelf hebben geschreven: "Dit is regelrechte broodroof van de componisten. Dat kunnen we niet laten gebeuren."

Volgens de berichten staan de directeuren van de commerciële radiostations Sky Radio en 538 bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes, terwijl ze zelf nooit een noot hebben geschreven. Toch ontvangen zij persoonlijk als rechthebbenden jaarlijks duizenden euro's aan auteursrechten.

Meetekenen is schandelijk

Bozkurt: "Een aantal componisten stelt dat het vaak voorkomt dat uitgevers componisten dwingen hen 'mee te laten tekenen' als componist. Ze creëren zelf niets, maar delen op die manier toch in de inkomsten. Dat is ronduit schandelijk."

"Het fenomeen dat zij die de muziek draaien de componist verplichten een deel van zijn rechten af te staan, zou volgens dezelfde berichten wijdverbreid zijn in Europa. Ik eis hier onmiddellijk opheldering over. Aan de verantwoordelijke Europees Commissaris Barnier vraag ik vandaag hier onderzoek naar te doen. Ik verwacht concrete wetsvoorstellen om dit onrecht aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld al heel snel bij de behandeling van de voorstellen van het collectief beheer van auteursrechten, die binnenkort in het Europees Parlement aan de orde zullen komen."

Vanavond discussie

In Den Haag gaat Emine Bozkurt hierover vanavond in debat met artiest Paul Solleveld van het NVPI, brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie, en jurist Arnoud Engelfriet. Locatie: Café Dudok, Hofweg 1a, Den Haag. Aanvang: 19.30.

Bron afbeelding: SXC /Super_eGo.